Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός- Escrow Account
Για την δανειοδότηση είναι η έγκριση δανείου ή σύμβαση δανείου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Τυπικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής και Κριτήρια Αξιολόγησης είναι.
Ο Escrow Account είναι ένα ειδικός λογαριασμός του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, που μπορεί να ανοίξει ο κάθε δικαιούχος μετά την οριστική του έγκριση.
Με τον Escrow Account ή Καταπιστευτικό Λογασριασμό, η επιχορήγηση που αναλογεί στον δικαιούχο σε δαπάνες που έχουν υλοποιηθεί και τιμολογηθεί καταβάλλονται απευθείας στους παρόχους/ προμηθευτές του. Σκοπός του Escrow Account είναι να βοηθήσει αποτελεσματικά τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας κατά την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.
Η εκταμίευση των πληρωμών προς τους παρόχους – προμηθευτές των Δικαιούχων γίνεται χωρίς την κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Ο λογαριασμός ενεργοποιείται με κατάθεση 32Euro εφάπαξ από τον δικαιούχο πριν από την πρώτη Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης Δαπανών. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός όμως αφορά μόνο δαπάνες εξοπλισμού και όχι λειτουργικά έξοδα (που επιδοτούνται σε κάποια προγράμματα) όπως ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Ο Καταπιστευτικός Λογαριασμός (Escrow Account), προσφέρει τη δυνατότητα αποδέσμευσης της χρηματοδότησης για όσους έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ, χωρίς την απαίτηση εγγυητικής επιστολής. Μέσω του λογαριασμού αυτού θα εξοφλούνται απευθείας οι Προμηθευτές των Δικαιούχων.
Η χρήση του escrow account από τους Δικαιούχους δεν είναι υποχρεωτική. Ο κάθε Δικαιούχος, δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης.
Η ενεργοποίηση του Λογαριασμού ανταποκρίνεται σε ένα βασικό, διαχρονικό αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, αλλά και μεγάλου πλήθους υποψήφιων επενδυτών που επιδεικνύουν διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας η δε χρήση αυτού θα ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς.
Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής ενός Δικαιούχου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του escrow account. Ειδικότερα, μετά από αίτημα του επενδυτή/Δικαιούχου στο οποίο θα δηλώνει την βούλησή του για χρήση του escrow, και την δήλωση προσχώρησης στην σύμβαση, δημιουργείται στον escrow account, που αφορά την δράση στην οποία έχει ενταχθεί, υπο -λογαριασμός/μερίδα στο όνομά του.
Άνοιγμα λογαριασμού και εκταμίευση της χρηματοδότησης σε 3 βήματα
Βήμα 1: Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής ενός Δικαιούχου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του Εscrow Αccount. Ειδικότερα, μετά από αίτημα του επενδυτή/Δικαιούχου, στο οποίο θα δηλώνει τη βούλησή του για χρήση του escrow και τη δήλωση προσχώρησης στη σύμβαση, δημιουργείται στον Εscrow Αccount, που αφορά τη δράση στην οποία έχει ενταχθεί, υπο-λογαριασμός/μερίδα στο όνομά του.
Βήμα 2: Για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης, ο Δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου (καθορίζεται από τον εκάστοτε Οδηγό Εφαρμογής του χρηματοδοτικού προγράμματος), θα πρέπει να υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης – καταβολής των δαπανών του, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφλημένα τιμολόγια και τυχόν ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής. Το μη εξοφλημένο ποσό των τιμολογίων θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό.
Όσον αφορά τις Δράσεις στις οποίες το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 100% (“Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”), τα τιμολόγια θα είναι μερικώς εξοφλημένα ως προς τη μη επιλέξιμη δαπάνη (π.χ. ΦΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, ο Δικαιούχος θα πρέπει να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Βήμα 3: Μετά από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης – ΕΦΕΠΑΕ, δίνεται εντολή στο Ταμείο να αποδεσμεύσει – εκταμιεύσει από τον λογαριασμό του Δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάθε παρόχου – προμηθευτή του Δικαιούχου για λογαριασμό του και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης. Τα χρήματα, δηλαδή, δεν πιστώνονται στον Δικαιούχο, αλλά απ’ ευθείας στους προμηθευτές του.
Στη συνέχεια, η εντολή αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον ΕΦΕΠΑΕ στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές, καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς, που τηρούν οι πάροχοι – προμηθευτές του Δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα.