Ποια έξοδα θα μειωθούν και γιατί να επιλέξω  την αλλαγή κουφωμάτων;

Τα έξοδα ψύξης και θέρμανσης που επαβύρουν τις συγχρονες κατοικίες μπορούν ναμειωθούν ακόμα και κατά 40% με την αναβάθμιση των κουφωμάτων σας από παλαιού τύπου ξύλινα σε νέα ενεργειακά. Τα παλαιά κουφώματα δεν εφαρμόζουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες να εισέρχονται στο χώρο σας. Ακόμα η έλειψη θερμοδιακοπής μετατρέπει την επιφάνεια του κουφώματος σε ένα σώμα που μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό. Έτσι αναγκάζεστε να έχετε ανοικτό περισσότερες ώρες τον κλιματισμό. Αντίστοιχα κατά τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση του καυστήρα αυξάνεται καθώς προσπαθεί να θερμάνει το χώρο που συνεχώς παγώνει.

Ποια τα πλεονηκτήματα ενός σύγχρονος κουφώματος;

Τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου έχουν ιδιότητες τελείως διαφορετικές από τα υφιστάμενα. Όλα τα ανοίγματα κλείνουν αεροστεγώς κρατώντας αέρα, βροχή, σκόνη έξω από το προσωπικό σας χώρο. Έτσι απομονώνουμε τις εσωτερικές συνθήκες του σπιτιού μας. Ακόμα τα συγχρονα κουφώματα διαθέτουν θερμοδιακοπή. Στα παλαιά κουφώματα οι επιφάνειες των κουφωμάτων λειτουργούν σαν σώματα εκπέμποντας ψύχος μέσα στο σπίτι. Η θερμοδιακοπή εμποδίζει την μεταφορά της θερμότητας και έτσι το εσωτερικό μέρος του κουφώματος έχει την θερμοκρασία του δωματτίου και δεν εκπέμπει την θερμόκρασία που έχει το εξωτερικό του.

Τι θα αλλάξει με τα καινούργια μου Κουφώματα;

Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι:

Καλύτερη θερμομόνωσηκαι, ως αποτέλεσμα, εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντικατάσταση ενός «ψυχρού» με ένα θερμομονωτικό κούφωμα έχει θεαματικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το δεύτερο ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας τη μεταφορά θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη για θέρμανση ή/και ψύξη. Επιπλέον επιτυγχάνεται μείωση (και, υπό ορισμένες συνθήκες, εξαφάνιση) του φαινομένου της υγροποίησης.

Ηχομόνωση.Οι σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης με κεντρικά και περιμετρικά ελαστικά, σε συνάρτηση με διπλές υαλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν τη μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο. Στα σημερινά πολύβουα αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντική παράμετρο σχετική με την ποιότητα ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φορές επιζητείται η «πλήρης απομόνωση» από το εξωτερικό περιβάλλον για να επέλθει κάποια ηρεμία από τον πιεστικό τρόπο ζωής, η ηχομόνωση καθίσταται άκρως σημαντική.

Η αισθητική του χώρου.Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων διατίθενται σε διάφορες μορφές, καμπυλωτά και ίσια, και σε διάφορες τάξεις μεγέθους, μικρά και μεγάλα. Επίσης, η δυνατότητα διαφορετικών χρωματισμών και αποχρώσεων, καθώς επίσης και διχρωμιών, καλύπτουν αφενός όλες τις αρχιτεκτονικές τάσεις και αφετέρου δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον κατοικίας ή εργασίας.

Ασφάλεια.Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις, οι οποίες προσφέρουν δυνατότητα αυξημένης ασφάλισής τους για αντικλεπτική προστασία.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που, τελικά, επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, εξαρτάται από τη χρήση του κτηρίου, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και το κλίμα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με μονούς υαλοπίνακες με νέα, τα οποία έχουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται από 20 έως 35%.

Παράλληλα, η βελτίωση της θερμικής άνεσης είναι εντυπωσιακή σε κάθε εποχή, εξαφανίζοντας το χειμώνα τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

Γιατί να επιλέξω Κουφώματα PVC;

Συνθετικά Κουφώματα PVC

Τα συνθετικά κουφώματα PVC, που ονομάζονται και πλαστικά κουφώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, καθώς ενώ δεν έχουν κάποιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, το κόστος τους είναι χαμηλότερο. Μαζί με τα εξαιρετικά θερμομονωτικά τους αποτελέσματα, που υπερτερούν εύκολα ακόμα και από θερμοδιακοπτόμενες σειρές αλουμινίου, σας εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

Ένα συνθετικό κούφωμα μπορεί να είναι φθηνό, ανθεκτικό και εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, όταν σχεδιαστεί σωστά για να ελαχιστοποιεί τη μεταφορά θερμότητας.Το PVC είναι κακός αγωγός της θερμότητας συνεπώς από τη φύση του είναι θερμομονωτικό υλικό. Σε συνδυασμό με ενεργειακή υάλωση μειώνει τις μεταβολές θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου με συνέπεια να συγκρατεί τη ζέστη ή τη δροσιά εντός και να χρειάζεται κατανάλωση λιγότερης ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό με οικονομικό και οικολογικό όφελος.

Τα συνθετικά πλαστικά κουφώματα κατασκευάζονται κυρίως από πολυβινυλοχλωρίδιο ή χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC). Αυτό το υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι δεν χρειάζεται συντήρηση. Είναι φιλικό υλικό προς το περιβάλλον γιατί είναι ανακυκλώσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Δεν μπορεί να βαφτεί, αλλά είναι διαθέσιμο σε πολλά χρώματα που ταιριάζουν με τα βασικά χρώματα των σπιτιών. Επειδή το χρώμα τους είναι διαποτισμένο σε όλο το υλικό, είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε γρατζουνιές και βαθουλώματα. Κατά συνέπεια, ένα συνθετικό PVC κούφωμα, μπορεί να δείχνει σχεδόν καινούριο για πολλά χρόνια. Προσφέρουν ακόμα αυξημένη ηχομόνωση που δύσκολα επιτυγχάνουν οι σειρές αλουμινίου. Επίσης δεν κινδυνεύουν από το αλάτι της θάλασσας συνεπώς προτείνονται για παραθαλλάσιες περιοχές.

Ως μειονέκτημα είχε παρατηρηθεί πως μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο τα πλαστικά κουφώματα ενδεχομένως να αλλοιωθούν επιφανειακά ή ακόμα ορισμένες φορές και να κιτρινίσουν. Αυτό εξαρτάται από τη χημική σύσταση του πλαστικού που επηρεάζει την ποιότητα και την αντοχή του. Κάτι τέτοιο ήταν πιο έντονο σε περασμένες δεκαετίες και παρατηρείτε ακόμα στα κουφώματα εισαγωγής από τρίτες χώρες (πλαστικό χαμηλότερης ποιότητας).

Πλέον τα σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα PVC δεν κιτρινίζουν και δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους. Για αυτό μάλιστα καλύπτονται και από 10ετή εγγύηση.

Κουφώματα Αλουμινίου ή PVC;

Το πλεονέκτημα των συνθετικών κουφωμάτων PVC είναι ότι έχει εξαιρετικά υψηλό συντελεστή θερμομόνωσης. Η παραγωγή τέτοιων κουφωμάτων γίνεται με μηχανολογικό εξοπλισμό νέας γενιάς που προσφέρει άριστα ποιοτικά και αισθητικά αποτελέσματα. Άλλα βασικά πλεονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων είναι ο υψηλός δείκτης ηχομόνωσης, η ομοιογενής συγκόλληση των πλαισίων χωρίς την χρήση εξαρτημάτων, η ελάχιστη συντήρηση που απαιτείτε.

Δείτε εδώ γιατί να επιλέξετε κουφώματα PVC.

Τα κουφώματα αλουμινίου παρουσιάζουν πλεονεκτήματα όπως υψηλή μηχανική αντοχή, μεγάλη ποικιλία διατομών για εφαρμογές και λύσεις σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ανάγκη, δυνατότητα χρωματισμού από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το βασικό μειονέκτημα ήταν οι ανεπαρκές θερμομονωτικές του ιδιότητες. Σήμερα όμως με την ανάπτυξη συστημάτων με θερμοδιακοπή έχουν καταφέρει να πετύχουν επαρκή συντελεστή θερμομόνωσης ανεβάζοντας όμως το κόστος κατασκευής τους.