Εν αναμονή του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

ΜΕ ΜΕΓΆΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Επιχειρώ”, που στόχο έχει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική προδημοσίευση του περασμένου Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός προέβλεπε €100 εκατ. για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και €100 εκατ. για τον κλάδο Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μέρος προσπάθειας για την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης και σχετίζεται με τους ακόλουθους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον που ορίζονται σε ευρωπαϊκό κανονισμό:

  • περιορισμός της κλιματικής αλλαγής
  • προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την προδημοσίευση, η εξοικονόμηση αναμένεται να προκύψει από:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/ θέρμανσης, αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κ.λπ.
  • με την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως εξής:
  • Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα €50 εκατ. ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €43 εκατ.
  • Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €10 εκατ.
  • Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €2 εκατ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:
  • μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%
  • εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%
  • αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση)

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Με τα δεδομένα της προδημοσίευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος:

  • Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών, ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως €100 χιλ.
  • Για τον κλάδο του Τουρισμού, ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €50 χιλ. έως και €500 χιλ. ΗΟΜΕ SMEs DAILY 5 SME DAILY s Βαλαωρίτου 9, 106 71 Κολωνάκι Τ. 210 3634061 Εκδότης – Διευθυντής: Νεκτάριος Β. Νώτης Διευθυντής Σύνταξης: Μάκης Αποστόλου
  • Γενικός Διευθυντής (εμπορική και επιχειρησιακή λειτουργία): Γιάννης Παντελιάδης Εμπορικός Διευθυντής: Ματίνα Βελάνη
  • Διευθυντής Πωλήσεων: Άγγελος Στανωτάς
  • Sales Coordinator: Χριστίνα Σιδηροπούλου Αρχισυντάκτης: Γιάννης Παλιούρης
  • Office Manager – Συνδρομές: Διονυσία Αγγέλου
  • Project Manager: Δέσποινα Βασιλοπούλου Executive Assistant: Μαρία Σακελλαρίδη
  • Digital Art Director: ArDiDesign
  • Τεχνική Υποστήριξη: Θανάσης Βιρβίλης Πληροφορίες – Διαφήμιση: sales@smesdaily.com, Δελτία τύπου:

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ποιους νέους κανόνες προτείνει για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας – Πώς ωφελούνται οι ΜμΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εφευρέσεις τους, να επωφεληθούν από νέες τεχνολογίες και να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Οι πρωτοβουλίες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν τους ακόλουθους βασικούς τομείς: Ουσιώδη για τη λειτουργία προτύπου διπλώματα ευρεσιτεχνίας Τα ουσιώδη για τη λειτουργία προτύπου διπλώματα ευρεσιτεχνίας (SEP) είναι διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία προστατεύουν τεχνολογία που έχει χαρακτηριστεί ουσιώδους σημασίας για την εφαρμογή τεχνικού προτύπου το οποίο εκδοθεί από οργανισμό τυποποίησης. Τέτοιου είδους πρότυπα σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη συνδεσιμότητα (π.χ. 5G, WiFi, Bluetooth, NFC) ή με τη συμπίεση και την αποσυμπίεση ήχου/βίντεο. Το προτεινόμενο πλαίσιο αδειοδότησης SEP αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισορροπημένου συστήματος, καθορίζοντας ένα παγκόσμιο πρότυπο αναφοράς για τη διαφάνεια των SEP, τη μείωση των συγκρούσεων και τις αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις. Έχει τους ακόλουθους δύο κύριους στόχους:

  • να διασφαλίσει ότι τόσο οι κάτοχοι SEP στην ΕΕ όσο και οι φορείς υλοποίησης καινοτομούν στην ΕΕ, κατασκευάζουν και πωλούν προϊόντα στην ΕΕ και είναι ανταγωνιστικοί στις παγκόσμιες αγορές
  • να διασφαλίσει ότι οι τελικοί χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ και των καταναλωτών, επωφελούνται από προϊόντα που βασίζονται στις πλέον πρόσφατες τυποποιημένες τεχνολογίες σε δίκαιες και λογικές τιμές. Υποχρεωτική αδειοδότηση Η υποχρεωτική χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να επιτρέψουν τη χρήση μιας εφεύρεσης κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν νέο μέσο υποχρεωτικής αδειοδότησης σε επίπεδο ΕΕ το οποίο θα συμπληρώσει τα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως το μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά, τους κανονισμούς HERA και την πράξη για τα μικροκυκλώματα. Συμπληρωματικά πιστοποιητικά προστασίας Το συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας (ΣΠΠ) είναι δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας το οποίο παρατείνει τη διάρκεια διπλώματος ευρεσιτεχνίας (έως πέντε έτη) για φάρμακο για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση ή για φυτοπροστατευτικό προϊόν που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την καινοτομία και να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στους τομείς αυτούς. Η πρωτοβουλία αυτή εισάγει ένα ενιαίο ΣΠΠ για τη συμπλήρωση του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Η μεταρρύθμιση του ΣΠΠ εισάγει μια κεντρική διαδικασία εξέτασης, την οποία θα εφαρμόζει το EUIPO, σε στενή συνεργασία με τα εθνικά γραφεία διανοητικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών της ΕΕ. Βάσει αυτού του καθεστώτος, κάθε αίτηση θα υποβάλλεται σε ενιαία διαδικασία εξέτασης η οποία, εάν έχει θετικό αποτέλεσμα, θα οδηγεί στη χορήγηση εθνικών ΣΠΠ για καθένα από τα κράτη μέλη που ορίζονται στην αίτηση. Η ίδια διαδικασία μπορεί επίσης να οδηγήσει στη χορήγηση ενιαίου

 

ΣΠΠ. ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ 2023

Για την περαιτέρω στήριξη της καινοτομίας, το Ταμείο για τις ΜΜΕ 2023, παράλληλα με τις προτάσεις, θα παρέχει πλέον νέες υπηρεσίες κουπονιών που θα αφορούν, για πρώτη φορά, τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις νέες φυτικές ποικιλίες. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα επιτρέψουν στις ΜμΕ να εξοικονομούν έως €1.500 από το κόστος καταχώρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και €225 ανά αίτηση για την καταχώριση νέων φυτικών ποικιλιών.